torsdag 31 januari 2013

Växthuseffekten- sammanfattning

Stödord: Atmosfären, koldioxid, växthusgaser, vattenånga, förbränna, temperaturökningar, torka, miljökatastrofer, havsyta och Energi.

Sammanfattning:
Under 20 år har vatten nivåer ökat med 20 centimeter och forskare tror att det kommer öka mer under dem kommande åren. Vårat klimat på jorden håller på att förändras, det blir varmare och atmosfären blir mer fylld med utsläpp som koldioxid. Koldioxiden kommer ifrån t.e.x: bilar, flygplan som förbränner olja och bensin och det är inte bra för då kommer inte all solenergi igenom detta kallas för växthuseffekten. Växthuseffekten är anledningen att vi har vårat klimat och utan den skulle vi inte kunnat bo på jorden för det skulle vara för kallt. Om temperaturen på jorden stiger så påverkar det inte oss vidare mycket men fattigare länder som redan har det väldigt varmt kan få torka, skogsbränder och brist på vatten. Folk tror att om ett par år framöver så kommer vi inte att slåss om makt utan om rent vatten och odlingsbarmark.Vi kan hjälpa miljön genom att tex använda energilampor, ta ut väggkontakter när dem inte används, duscha energisnålt och sortera glas. 

Banderoll-Om klimatet

Stödord 1: Väder, Klimat, Varmt, atmosfären, växthuseffekten, värmestrålning,
Stödord 2: Klimatförändringar, snö, vattennivåer, förändringar, översvämningar, krig odlingsbar mark.
Stödord 3: Ansvar, rika, fattiga, energi, el, utsläpp, olja och bensin.

Sammanfatttning:
Vårat klimat på jorden håller på att förändras, det blir varmare och atmosfären blir mer fylld med utsläpp som koldioxid. Utsläppet som kommer ifrån t.e.x: bilar, flygplan och maskiner gör så att atmosfären blir mer fylld med koldioxid och det är inte bra för då kommer inte all solenergi igenom och planeten blir varmare detta kallas för växthuseffekten. Växthus effekten är anledningen att vi har vårat klimat och utan den skulle vi inte kunnat bo på jorden för det skulle vara för kallt. Om temperaturen på jorden stiger så påverkar det inte oss vidare mycket men fattigare länder som redan har det väldigt varmt kan få torka, skogsbränder och brist på vatten. Folk tror att om ett par år framöver så kommer vi inte att slåss om makt utan om rent vatten och odlingsbarmark. Vi i rika länder är dem som släpper ut mest avgaser som USA och Kina.

måndag 28 januari 2013

Vatten- sammanfattning

Både vi, djur och plantor behöver vatten för att leva. Vi bör få i oss 3 liter vatten varje dag, vi får i oss vatten igenom att dricka men vi äter också saker som innehåller vatten som t.e.x melon och gurka. Större delen av våran planet är täckt utav vatten och många varelser bor där så som fiskar, däggdjur och sjöstjärnor.
Vi människor använder vatten till väldigt mycket. Vi dricker det, tvättar oss och andra saker med det och använder det till matlagning. Ingen utav oss skulle klara sig utan vatten för det är så viktigt för oss. Om det inte fanns vatten skulle allting torka ut och dö.
På vintern när det är kallt och minusgrader i luften så kan det bildas is på vattnet om det är kallt nog.
Is flyter ovanpå vattnet eftersom att den väger mindre fast vissa varelser kan överleva under isen där det fortfarande finns vatten som inte har blivit is. Det blir is för att molekylerna är mindre packade än i vattnet. 
 
http://www.ale.se/images/18.54a3eec112b1960442880002188/vatten.jpg

Gisslandramat i Algeriet

För ett par dagar sedan stormade några tungt beväpnade Islamister en gasanläggning i södra Algeriet. Dem tror att islamisterna tog ett ungefär av 600 personer som gisslan och många fick sprängmedel virade runt sig och silver tejp över sina munnar. Några av dem kidnappade var norrmän, dom jobbade där eftersom att Norge är ett oljerikt land och dem har dom erfarenheter med olja och skulle hjälpa dem som var där. Aftonbladet tror att ett ungefär av 6 personer har dött. Man vet inte riktigt varför dom har gjort det här. Men "Dådet sägs vara en vedergällningsattack för Frankrikes militärinsats mot islamistrebeller i norra Mali." skriver svt.


Källor: Aftonbladet, Svt, Emma J och Emm.

Det Islamisterna gjorde var hemskt men så tycker väll alla när det handlar om kidnappning. Jag förstår inte riktigt varför folk gör detta, jag menar tidningar och nyheter över hela världen kommer ju att skriva om vad som har hänt, polisen kommer att hitta dem och brottslingarna kommer att hamna i fängelse så dem vinner inte på något. Om jag skulle ha varit där skulle jag varit livrädd för man vet ju att det kan vara din sista stund man lever och att bli bunden med sprängmedel skulle nog varit det mest hemskaste som finns.

Veckans Nyhet v5

Natten till Söndag utbröt en brand på nattklubben Kiss i staden Santa Maria. Det hände när ett band uppträdde och något gick fel med pyrotekniken, enligt BBC. Enligt andra uppgifter fanns det bara en utgång och besökarna fick panik. Brandkåren i Santa Maria uppger för tidningen Globo att branden har krävt minst 245 liv men BBC säger att minst 260 personer har omkommit. En siffra som förväntas öka under dagen. – Allt gick så snabbt. Det var massor av rök, väldigt svart rök, säger Aline Santos Silva som överlevde brandkatastrofen, till TV-kanalen Globo.



Källor: expressen och nyheter24.se

Jag tycker att dem borde ha haft mer information om hur många personer det var som omkom och hur branden startade för en källa säger att det var ljus fel en annan säger fyrverkerier och den tredje säger att det var en brand som bandet startade. Hur många personer som omkom kanske det är svårare att hålla koll på med tanke på att det precis hände och dem inte har hittat alla än, men dem borde inte gissa för det är ganska okänsligt. 

måndag 21 januari 2013

Luft

Solen lyser på ekvatorn där det är varmast och efter som att varm luft är lättare än kall så åker luften uppåt och då kommer det in ny luft (lågtryck) och det är så det blåser.

Skolan/Tema

Min skola heter Skogstorpsskolan, vi har bra lärare och det brukar oftast vara kul här förutom att bussarna går lite sent och maten kunde ha varit bättre.... Temat denna terminen är Klimat och Väder vi kommer att jobba med det i nästan alla ämnen och det kommer nog att fungera bra.