Träslöjd 2014 - Pokémon

Jag har valt att göra ett skåp med design utav en pixel pokémon boll. Jag valde detta eftersom att jag verkligen gillar pokémon spelen och jag har växt upp med att spela & köpa de olika spelen. Min bror samlade också korten när jag var liten så han har också hjälpt till med mitt intresse för märket. Jag fick idén ifrån olika ställen, när jag var i Göteborg i December köpte jag ett par öronhängen med samma motiv men gjort utav pärlor.
Jag såg också denna videon som fick mig att tänka: men då borde man väll kunna göra nästan vad som helst om man bara gör ''pixlar'' utav ett särskilt material och sedan färgar dem i olika nyanser och färger.
https://www.youtube.com/watch?v=drAJ-WI-h1g

Jag visste först inte vilket motiv jag ville göra för det finns otroligt många karaktärer, monster och saker. Men sedan kom jag på att om man gör någonting som har en ''grundform'' (Kvadrat, Triangel, Rektangel) har man ett större urval av vad man kan göra för något.  Dessutom skulle jag aldrig kunna välja en specifik pokémon, jag har alldeles för många favoriter för det.

Så när jag hade valt vilket motiv jag ville ha så var det dags för att välja vilken design den skulle ha. Det finns otroligt många olika pokebollar som alla har olika funktioner/specialiteter, en är mer effektiv för att fånga eldpokemon, en annan fungerar bäst om du är i en grotta och så vidare och så vidare.  




Så eftersom att det finns så många olika designs på dem kanske man helt enkelt tar den man gillar bäst? nja nu beror det ju på vad just den pokebollen har för design och om den designen fortfarande är snygg i pixelformat enligt dig.  T.e.x ''The masterball'' som kan fånga vilken pokémon som helst utan att misslyckas kanske är din favorit för just den anledningen, inte är så fin i pixelformat för att att M:et på framsidan måste stavas ut i pixlar och detta blir inte lika snyggt som om den skulle ha ett HD utseende.
Så därför valde jag att göra en med den klassiska designen.



Däremot så är det en detalj som kommer ''tvinga'' mig till att ändra designen, jag vill ha den här på mitt rum. Rött skulle inte riktigt passa på någonting som tar upp en sån stor del av min vägg och dessutom så är rött inte riktigt mitt färg.
Så även om jag verkligen gillar denna designen p.g.a nostalgin så kommer jag ändra den röda färgen till blått. Men jag kommer fortfarande ha kvar de mörkare nyanserna som på bilden ovan för att få den att se dimensionell ut.

Det finns också en annan design så att man ser dem lite snett ifrån sidan men jag föredrar den som ger en bra bild från framsidan.

Så när designen var klar var det tid att börja bestämma storlek på allt. Jag räknade ut att på längden och bredden rakt över (diametern) var det 12 pixlar. Jag tog fram en linjal och tänkte hur stor jag ville att den skulle vara, 25 cm var bra storlek och ett jämt nummer så jag tänkte okej då tar jag 25 cm. Men när man dividerar 25 med 12 (jag gjorde detta för att få reda på hur stor jag skulle göra varje pixel) så fick man fram ≈ 2.9 cm.
Så för att göra att varje pixel skulle vara ett jämt nummer som skulle vara lättare att såga ut så ändrade jag storleken till 26 cm för att 26 dividerat med 12 blir exakt 3. Detta gör så att måttet för en pixel blir 3x3x3 cm. 
    Men eftersom att designen går in på vissa ställen måste jag räkna ut det exakta antalet med pixlar jag behövde för att göra min design. Så jag räknade ut hur mycket pixlar det var på halva pokébollen och sedan multiplicerade jag det med 2 för att båda sidorna är speglade och då slipper jag också räkna alla pixlar på hela bollen. Detta tar bort risken för att jag räknar fel.
En halva var 56 pixlar och 56x2=112 så jag kom fram till att jag behöver såga ut 112 pixlar i 3x3x3 för att göra hela framsidan. Jag är inte helt säker om jag hinner göra hela skåpet så jag fokuserar på att göra klart framsidan för det är den som är viktigast och om jag har tid kvar efter det så gör jag baksidan av skåpet.
Jag valde ett ljust trä, fur. Detta är för att jag kommer ha rätt så ljusa nyanser och dessutom blått. Mer färgglada färger (som t.e.x blått) syns mer om de sätts på ett ljusare underlag så fur blev den bästa lösningen.

Efter att ha sågat ungefär 20 pixlar tänkte jag att detta börjar bli tråkigt och är inte effektivt nog. Så jag kom på att man kan såga 2 brädor samtidigt istället och på så sätt få ut mer block på mindre tid. Om jag kunde ha gjort om det ifrån början skulle jag börjat med att att såga 2 brädor samtidigt.




Nu har jag ungefär 8 ''pixlar kvar''. Men vissa utav dem blev inte exakt 3x3x3 så för att se till att allting är jämt så kommer jag sätta alla på höjden istället för längden så att de som är högre kan man slipa ner.
Efter att ha använt en slipmaskin för att slipa ner alla klossarna i en jämnare höjd började jag måla dem.
Istället för att måla allting i målarfärg bestämde jag för att måla med lasyr, bets och tak och panelvitt. Detta var för att jag ville att träets naturliga mönster skulle fortfarande synas igenom, annars kunde jag ju ha gjort klossarna i t.e.x plast och det skulle inte märkas förutom om man kanske tog upp och vägde det eller kände på texturen. Dock hade jag väldigt olika färger som hade stor kontrast till varandra och därför var jag tvungen att använda olika saker för att måla träbitarna med.

 Jag valde svart bets till de som skulle vara svarta, detta krävde många lager och vissa bitar blev mer svarta än andra för att träet suger upp betsen olika beroende på vilket håll den skulle sitta på. Men jag blev ändå nöjd med resultatet för att man kan fortfarande se träets mönster och de blev ändå en ganska mörk svart färg överlag så de var inte alltför långt ifrån varandra i färgskalan.
Jag valde att lasyr till bitarna som skulle vara blåa, detta var för att man kan blanda upp den blåa lasyren med vit lasyr så att de klossarna som skulle vara ljusare blått (för att ge dimension) kunde bli det. Den blåa lasyren gav en grön effekt vid ställena där träet hade sina mörka mönster men efter 2 lager försvann dessa.
Jag använde sedan grå lasyr för de gråa bitarna som ska ligga runt det vita för 3D effekten.
Till sist skulle jag måla de vita bitarna, detta gjorde jag först med lasyr men det gav nästan ingen ändring till färgen även om klossarna var utav ett ljust trä. Så jag använde mig utav tak och panelvitt som fungerade mycket bättre p.g.a att det är gjort för att ljusa upp trä medans vit lasyr är nog mer gjort för att ljusa upp redan existerande lasyrfärger eller för att bara ge ett väldigt litet lyft utav färgen.









                                                                                                                                                                           Josefin Carlsson 9:2 Skogstorpsskolan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar