lördag 25 maj 2013

Judiska högtider och traditioner

 http://a4.att.hudong.com/76/54/01300000201721123270541561832.jpg
På bilden ser du ett matbord som är dukat till Sabbat.

Judendom har sina egna högtider men delar också datumen med andra högtider så som den kristna påsken. Högtiderna spenderas ofta med vänner och familj men också i synagogan. Allt detta firas med mat och andra aktiviteter. De gör detta för att det är en del av deras religion. 

Högtiden Pesach kan beskrivas som den judiska versionen av påsk. Eftersom den judiska kalendern är en modifierad månkalender (den beräknas efter fullmånen) infaller Pesach vid olika tider.
Pesach firas i minne av uttåget ur Egypten (cirka 1500-talet f.Kr.) där Israels barn var slavar åt Egyptierna. Pesach firas i åtta dagar och börjar på den första med en speciell måltid som heter Seder. Seder är speciellt för man äter ett sorts osyrat bröd som kallas Matza, de judiska förfäderna åt brödet under sin färd ur Egypten. Man äter inget annat än Matza och vin under den första dagen av Pesach.

Judisk vilodag. 
Den sista dagen i den Judiska veckan kallas Sabbat och är vilodagen. Det börjar på fredagskvällen då hela familjen äter en speciell måltid tillsammans. Man tänder två speciella ljus som kallas sabbatsljus, dricker lite vin och äter lite bröd. Vanligast tillbringas Sabbaten med familj och vänner men också i synagogan. Under Sabbat får (enligt traditionell judisk uppfattning) inget arbete utföras. Det är heller inte tillåtet att resa, att bära saker utomhus, eller att tända och släcka eld. Eftersom elektricitet anses som en form av eld är det heller inte tillåtet att sätta på eller stänga av ström. Dessa förbud får endast brytas för att rädda människoliv.
 
                                                                                                                                    Josefin Carlsson

torsdag 23 maj 2013

Slöjd

Till Nicklas och Veronica: Jag har skrivit allting men min data kopplades bort ifrån internet eller på något annat sätt så uppdaterades den inte när jag var klar. Jag ska försöka skriva om allting när jag kommer hem men det kommer inte bli lika bra som det var.... Några av orden kommer inte vara där men jag ska göra så gott jag kan. Men jag kopierar in alla bilder så länge så ni ser att jag har dokumenterat mitt arbete.