fredag 11 oktober 2013

Svensk nazism under andra världskriget

Under andra världskriget så spreds sig Tysklands ideal och tankesätt till Sverige. Många i Sveriges överklass hade kontakter i Tyskland under denna tiden och de var en utav anledningarna varför det spreds sig så mycket i Sverige. Tyskland skickade också ut propagandafilmer till Sverige som skulle få pojkar att vilja gå med i armen bland annat. Det fanns också mycket propaganda i form av affischer, tidningar och bilder på stan och andra ställen.
Vuxna judar fick inte invandra i Sverige men ett visst antal barn fick det. Dessa barn fick det mycket svårt i skolan p.g.a av lärare och elever som var väldigt främlingsfientliga. Deras pass hade också ett J stämplat på det och de fick nya förnamn så de skulle vara lättare att identifiera dem.

(allt jag hann med att skriva men mina argument & tankar är samma som det jag skrev om romer och det andra jag skrev om nazismen, så det finns egentligen inte så mycket mer att skriva)

onsdag 2 oktober 2013

Register om Romer


I måndags avslöjade DN svenska polisens olagliga romska kartläggning av 4 029 personer, av vilka över tusen är barn. Många utav dessa barn är under 10 år, de yngsta i registret är bara två år gamla och lades in 2011 när de var bara några månader gamla.
Nu kan vi visa att polisen har ytterligare ett omfattande register över romer. 997 människor finns i detta andra register. Registret används i polisarbetet och är tillgängligt för ett stort antal polisanställda.
Först förnekade Skånepolisen helt att myndigheten hade något sådant register.
– Det finns inget sådant register, sade presstalesmannen Lars Förstell tidigt på måndagsmorgonen.
Sedan bekräftade polisen att registret fanns – men valde att kalla det en ”analysfil” istället. Myndigheten lade locket på och hade interna krismöten. Enligt svensk lag är det förbjudet att upprätta etniskt baserade register i Sverige och enligt experter som DN talat med bryter polisens registrering av romer mot flera lagar, bland dem polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister.


Egna tankar:
Jag undrar hur detta register har kunnat finnas i flera år utan att någon har uppmärksammat det alls. När det är någon som polisen, de personerna som står för att man ska följa lagen och om man inte gör det blir man straffad, bryter emot lagen på flera olika sätt är det väldigt svårt att inte bli arg. Hur kan de ärligt talat ha mage till någonting sånt?
OM registret hade varit över en särskild familj som har många tjuvar, knarkare och andra lagbrytare i sig kanske jag hade förstått varför de hade varit nedskrivna i ett sånt register. Som om t.e.x en pojke har en storebror som är knarkare, pappa som är i fängelse och en mamma som har blivit arresterad flera gånger för snatteri så skulle det kanske vara bra att ha honom nedskriven i registret för att se till att han inte blir som de personerna han växer upp och umgås med.
Men det som har hänt här är att de har fört ett register över flera personer, barn och familjer bara p.g.a att de är romer. Om det inte finns något som tyder på att de är eller kommer bli kriminella så finns det absolut inte någon som helst anledning till att ha dem nedskrivna i deras register. 

Källor:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-romer-i-nytt-register/ 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17523022.ab
http://www.svt.se/nyheter/amne/?tag=tag:story@svt.se,2011:Gyllene_gryning
Tv4 nyheterna på morgonen
Minidebatt vid matbordet