tisdag 11 februari 2014

SO lektion sammanfattning 11 feb

Begreppet moksha betyder att man slipper återfödas och samsara är kretsloppet av återfödelse och döden. Om man gör goda gärningar får man bra karma medans om man gör dåliga saker så får man dålig karma. Detta leder till att när man reinkarneras så kommer ens ātman (själ) återfödas som någonting ''dåligt'' om man har gjort dåliga gärningar och därför fått dålig karma.

 T.e.x hundar ses ner på så man vill inte återfödas som en hund, medans kor är heliga djur (även om kon:s mule inte är lika helig för det sägs att shiva satte en förbannelse på den).  En av de största skillnaderna emellan religionerna Buddism och Hinduism är att Buddister tror att man endast återföds som människa medans Hinduer tror att man också kan återfödas som djur.

För att få det bästa möjliga slut på sitt liv som hindu ska man hålla i en kosvans innan man dör för det är den heligaste delen av kon och sedan efter man har fått sin kropp kremerad ska askorna spridas ut i ganges floden. Gangesfloden förknippas med både liv och död för en hindu, detta är för att gangesfloden har en helig roll i hunduismen.
Nästan alla hunduer vallfärdar till ganges för att tvätta sin själ ifrån synder runt en gång om året. Detta gör då mest de hinduer som bor i Indien, det är en norm, helt enkelt en del utav kulturen. Det är som att någon skulle fråga en svensk varför vi sjunger små grodorna runt midsommarstången på våran Svenska högtid midsommarafton, alla kanske inte har ett svar på det för det är bara en tradition som vi har haft sedan vi var små och vi är helt vana vid det. Vattnet kan kopplas till liv för det är tack vare vatten som allting kan växa och leva.
Mina tankar kring kastsystemet är fortfarande likadana som innan: http://josefin-carlsson.blogspot.se/2014/01/hinduismen-tankar.html
Rit är en religiös form utav ceremoni. En fastställd ordning för en förrättning t.e.x en gudstjänst kallas ritual. Symboler är väldigt vanligt inom religion som nästan alltid används vid olika riter, t.e.x kristendomen har ''fisken'' som visar att man är kristen.
                                                                               
Budda är en vanlig symbol för buddismen och är därför avbildad i små och stora statyer som finns överallt att köpa och se i t.e.x Thailand. Nirvana är det högsta målet inom buddhismen och innebär det totala utslocknandet, med andra ord att man är helt fri ifrån begär och självbedrägeri. Den som uppnår nirvana slipper återfödas.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Moksha & http://www.ne.se/lang/moksha
http://sv.wikipedia.org/wiki/Samsara & http://www.ne.se/lang/samsara

fredag 7 februari 2014

Varför finns religion?, sammanfattning

Filmen berättade om olika religioner och deras plats i våra liv. Sverige är ett väldigt sekulariserat land medans t.e.x Zimbabwe är väldigt religiöst inriktat land. Detta beror på olika levnadsvillkor & hur man mår mm. Människor genom tiden har använt religion för att genomföra sina egna maktbegär och det är därför religion har skapat så mycket krig igenom tiden. Människor kommer alltid vilja vara del av någonting större än sig själva, vare sig det är att vara med i en supportklubb för fotbollslag, att vara fan av ett band eller vara religiös.

måndag 3 februari 2014

Är Pluto en planet?

Vad skiljer den tidigare planeten, numera dvärgplaneten, från de klassiska planeterna?
Svar: Pluto har en mycket elliptisk bana som korsar Neptunus dock är det ingen risk att dessa två krockar. Pluto har inte är ett beteende hos en planet, en planet har en regelbunden omloppsbana runt en stjärna.

Varför bör Pluto inte betraktas som en planet?
Svar:  1992 hittades en till dvärgplanet i en bana utanför Neptunus, sedan dess har över tusen objekt med liknande banor upptäckts. Den största, med det preliminära namnet 2003 UB313, har en diameter som är något större än Plutos. Den har också inte rensat sin omloppsbana på andra himlakroppar.

Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet?
Svar: Den kretsar fortfarande runt solen som alla andra ''klassiska'' planeter i vårat solsystem, bara inte i en regelbunden omloppsbana. Den är också fortfarande en rätt så stor dvärgplanet om man jämför med alla de andra dvärgplaneter som man har hittat.


                               Textsammanfattning om Pluto


Texten handlade om att Pluto inte längre är en del av vårt solsystem och varför det är så. Dels är det för Plutos bana korsar Neptunus bana, alltså är den väldigt elliptiskt.
Pluto upptäcktes år 1930 av forskaren Clyde Tombaughs. Eftersom det var en alldeles ny planet ansåg man att Pluto självklart skulle vara med i solsystemet. Forskare tänkte inte mer på Plutos omloppbana, och fortsatte utforska och forska om rymden. År 1992 hittade en forskare en ny dvärgplanet. Denna var större än Pluto, och då började tankarna om Pluto verkligen skulle ingå i de klassiska solsystemet.
Det hittades även ännu mer små dvärgplaneter utanför Neptunus.
Efter en het debatt om Pluto skulle få ingå i solsystemet så sattes det upp nya regler.
För att det ska få vara en planet i solsystemet måste planeten för det första gå i en omloppsbana kring solen. Den måste även ha tillräckligt med massa för att självgravitationen ska övervinna materialets hållfasthet och skapa det närmaste rund kro.
För att det ska räknas som en klassisk planet krävs det också att planeten måste kunna rensa bort material från sin bana.
Att rensa bort material från sin egen bana klarade inte Pluto, då den inte inte är stor nog. Han har alltså inte tillräckligt med kraft för att kunna göra det.
Pluto upplevde alltså inte alla dessa krav, därför blev det tillslut bestämt att Pluto fick avgå från sin titel som planet i solsystemet.

Källor: https://www.ne.se/rep/astronomi-varför-pluto-inte-längre-platsar