tisdag 11 februari 2014

SO lektion sammanfattning 11 feb

Begreppet moksha betyder att man slipper återfödas och samsara är kretsloppet av återfödelse och döden. Om man gör goda gärningar får man bra karma medans om man gör dåliga saker så får man dålig karma. Detta leder till att när man reinkarneras så kommer ens ātman (själ) återfödas som någonting ''dåligt'' om man har gjort dåliga gärningar och därför fått dålig karma.

 T.e.x hundar ses ner på så man vill inte återfödas som en hund, medans kor är heliga djur (även om kon:s mule inte är lika helig för det sägs att shiva satte en förbannelse på den).  En av de största skillnaderna emellan religionerna Buddism och Hinduism är att Buddister tror att man endast återföds som människa medans Hinduer tror att man också kan återfödas som djur.

För att få det bästa möjliga slut på sitt liv som hindu ska man hålla i en kosvans innan man dör för det är den heligaste delen av kon och sedan efter man har fått sin kropp kremerad ska askorna spridas ut i ganges floden. Gangesfloden förknippas med både liv och död för en hindu, detta är för att gangesfloden har en helig roll i hunduismen.
Nästan alla hunduer vallfärdar till ganges för att tvätta sin själ ifrån synder runt en gång om året. Detta gör då mest de hinduer som bor i Indien, det är en norm, helt enkelt en del utav kulturen. Det är som att någon skulle fråga en svensk varför vi sjunger små grodorna runt midsommarstången på våran Svenska högtid midsommarafton, alla kanske inte har ett svar på det för det är bara en tradition som vi har haft sedan vi var små och vi är helt vana vid det. Vattnet kan kopplas till liv för det är tack vare vatten som allting kan växa och leva.
Mina tankar kring kastsystemet är fortfarande likadana som innan: http://josefin-carlsson.blogspot.se/2014/01/hinduismen-tankar.html
Rit är en religiös form utav ceremoni. En fastställd ordning för en förrättning t.e.x en gudstjänst kallas ritual. Symboler är väldigt vanligt inom religion som nästan alltid används vid olika riter, t.e.x kristendomen har ''fisken'' som visar att man är kristen.
                                                                               
Budda är en vanlig symbol för buddismen och är därför avbildad i små och stora statyer som finns överallt att köpa och se i t.e.x Thailand. Nirvana är det högsta målet inom buddhismen och innebär det totala utslocknandet, med andra ord att man är helt fri ifrån begär och självbedrägeri. Den som uppnår nirvana slipper återfödas.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Moksha & http://www.ne.se/lang/moksha
http://sv.wikipedia.org/wiki/Samsara & http://www.ne.se/lang/samsara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar