tisdag 4 mars 2014

Värme får material att svälla


Värme
är inte stilla
rör sig hela tiden
vibrerar
utvidgar
olika emellan ämnen
bimetaller
celsius
termometrar


Olika material utvidgas olika mycket i värme, det beror på hur tätt packade atomerna och molekylerna är. I fasta ämnen rör sig atomerna/molekylerna mindre, de vibrerar knappt. Men desto mindre densitet ett ämne har desto mer kan atomerna/molekylerna få plats att röra på sig.
Detta gör så att olika ämnen utvidgar/sväller olika mycket beroende på värmen. T.e.x när bimetall värms utvidgas de två metallerna olika mycket och detta används i bland annat strykjärn. Ju högre temperatur, desto mer rör molekylerna/atomerna på sig.
 

Detta används också i olika sorters termometrar på olika sätt för att kunna mäta hur varmt det är (°C). T.e.x en av de vanligaste typerna utav termometrar är dem som använder sig av ett glasrör med färgad sprit i. När värmen ökar börjar molekylerna/atomerna i spriten att röra sig och utvidgas, vilket gör att nivån i röret stiger och visar att rummets temperatur har blivit högre (varmare). Eftersom att glas är ett fast material utvidgas det inte synbart av det lilla som temperaturen går upp medan spriten som är ett flytande material gör det.


Vad utvidgar sig mest i varmt vatten, järn eller glas?

Vad behöver man i en termometer för att den ska visa temperaturen?

Vilket aggregationstillstånd har lägst densitet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar