onsdag 5 mars 2014

Ryssland och Ukraina

Viktor Janukovytj som tidigare var president för ukraina har flytt ifrån landet och på så sett övergav sin post efter protestanter har tagit upp majdan-torget i flera veckor och haft flera utbrott av våld med polisen. Ukrainas mäktige granland Ryssland har nu höjt tonläget mot landet eftersom de har hela tiden stöttat Viktor Janukovytj. Den tillfällige presidenten i Ukraina (Oleksandr Turtjynov) säger nu att han är villig att prata med Ryssland men ställer som motkrav att Moskva måste respektera att landet söker närmare band till EU (rapporterar AFP).

Eget resonemang:
Jag tycker att både EU och USA borde försöka ha ett möte med Putin och Ukraina så att de kan diskutera och försöka komma fram till en lösning så att inte fler personer kommer till skada och vi kan undervika ett (större eller mindre) krig. Jag tror att det nästan måste vara båda EU och USA som ber om detta så att Putin faktiskt lyssnar, eftersom att båda är stormakter känns det som att han måste lyssna då och kanske struntar i det annars. Men det är jättemycket olika faktorer som ingår (ekonomi, makt, resurser mm) så det är svårt att veta hur det skulle gå.
Men det beror kanske på om de hotar med något om han inte går med på det, som om EU kanske säger att de inte längre tänker köpa in gas ifrån Ryssland eller ta över hans flotta i Kaliningrad, för då tror jag säkert att han går med på att förhandla. Men det kan också gå så att han tar och hotar tillbaka med krig eller att använda (i värsta fall) atombomber. Jag hoppas verkligen att invånarna utav Ukraina kan få rösta fram en ny president och att dessa röster inte ändras med eller att den nya presidenten bara blir en person som Putin kontrollerar. Kanske något annat land eller personer kan ta hand om röstningen och röstblanketterna så att detta definitivt inte händer.

Källor:
http://www.expressen.se/nyheter/hojt-tonlage-mellan-ukraina-och-ryssland/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/harda-ord-mellan-ryssland-och-ukraina-banar-vag-for-krig_3318774.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18469510.ab

2 kommentarer:

  1. Du har skrivit en bra text. Men när hände det? Du har med allt förutom perspektivbyte så ta med det nästan gång. Annars var texten bra.

    SvaraRadera
  2. Texten var väldigt bra. Du förklarade tydligt konsekvenserna och vad som hänt. Men när hände det? Nästa gång tycker jag även att du ska ha med perspektivbyte och jämförelser. Annars var texten väldigt bra.

    SvaraRadera