onsdag 9 april 2014

Redovisningar musik


Redovisning
Skriv några rader om redovisningen du lyssnar på!
Det kan vara, något du tyckte var intressant,funderar över eller fråga/frågor som du vill ha svar på.

Fundera också över redovisningen, hur var den?
Vad var bra och vad behöver den som redovisar tänka på till nästa gång?


Redovisning: Alwa

Jag har lyssnat på ett arbete om genren:
Country


Berätta kortfattat om genren:
härstammar ifrån blues


Har du lärt dig något du inte visste innan?
Att Elvis rock n roll hotade country. Country är mycket mer populärare än vad jag visste.




Redovisning: Fredrik & Pontus

Jag har lyssnat på ett arbete om genren:
House & dubstep


Berätta kortfattat om genren:
uppkom 34 år sedan ungefär
''The Warehouse'' hette klubben där allting startade


Har du lärt dig något du inte visste innan?
Att david guetta har designat dr drejs
Kanske skulle varit lite mer förberedda och mer bilder

Redovisning: Hannes

Jag har lyssnat på ett arbete om genren:
Hip hop


Berätta kortfattat om genren:
Baserat ifrån blues som mycket annat
Afrika bombaata är fadern av hip hop


Har du lärt dig något du inte visste innan?
Tupac blev dödad av en driveby


Redovisning: Alexander & Mirsad

Jag har lyssnat på ett arbete om genren:
POP


Berätta kortfattat om genren:
Den kom till 1926. Musiken är nästan alltid dansvänlig.


Har du lärt dig något du inte visste innan?
Att the beatles sjöng mest om kärlek
Att Elton John hat sålt 250 miljoner skivor



Redovisning: Albin

Jag har lyssnat på ett arbete om genren:
Disco


Berätta kortfattat om genren:
Började som soul och funk
Många försökte si på disco musik då det var lätt att göra. Discomusiken tryckte undan dansbandsmusiken.

Har du lärt dig något du inte visste innan?
ABBA var ett discoband, har alltid knutit dem till en tidigare version utav pop.

Redovisning: Sebastian

Jag har lyssnat på ett arbete om genren:
Hårdrock

Berätta kortfattat om genren:
Brukar kännetecknas med speciella gitarr-riff, 1980 delades Hårdrocken upp i 2 grenar. Glamrock och Metal.

Har du lärt dig något du inte visste innan?
1996 återförenades Kiss och splittrades igen efter att ha åkt på en turné.


Redovisning: Philip

Jag har lyssnat på ett arbete om genren:
Reggae




Berätta kortfattat om genren:
Reggae kom ifrån Jamaica runt 60-talet. Bob Marley grundade reggae och är ikonen för den.


Har du lärt dig något du inte visste innan?
Basen och Takten i reggae är nästan alltid samma, basen höjs och sänks väldigt mycket.

tisdag 8 april 2014

Olof Palme, mannen som lämmnade fotspår i historien.


Den första mars 1986, svenska familjer över hela landet har fått sin morgontidning och kan inte tro sina ögon när de läser rubriken: Sveriges statsminister har blivit mördad.
Mannen utan far, FN:s medlare i Iran–Irak-kriget, den så ofta benämnde store politikern är bara några av de många titlar Olof Palme har fått och nu är han inte med oss längre. Alla bedrifter som denna mannen har gjort under sitt liv och karriär måste väl ändå bli berättade



Text: Josefin Carlsson 
Bild:

Jag går igenom gatorna i Stockholm med min tjocka vinterjacka medans vinden tjuter i mina öron och snön forsar vilt omkring mig.
Jag tittar ner i backen för att undervika att snön kommer in i mina ögon. Jag märker att topparna av mitt hår är frysta och att min andedräkt blir till stora vita rökmoln så fort de lämnar min mun. Jag går med snabba steg för att hinna till caféet längre ner på gatan. Några meter ifrån mig står en lång man i rock och röker en cigarett, jag undrar hur någon skulle kunna hålla en låga vid liv i detta vädret men skakade bort tanken.
Vinden går plötsligt in i högvarv, vilket jag redan trodde att den gjorde så jag duckade snabbt och sprang emot mitt mål. Plötsligt sprang jag in i mannen som jag såg tidigare, jag ber om ursäkt och märker att han hade tappat sin cigarett när jag sprang in i honom. Jag frågar om jag kan bjuda på en kopp kaffe som ett förlåt, mannen nickar kort och gick med mig till caféet men verkar inte det minsta rörd utav vädret.
När vi väl har satt oss med våra kaffekoppar så märker jag vem det är som jag sprungit på, det är Olof Palme. I chock stammar jag ut me-me-men du är ju... jag hinner inte avsluta min mening innan han säger: "vissa saker händer av en anledning" och gav mig ett litet leende. Jag tystnade men insåg sedan att detta var min chans att få veta lite mer om honom.


Vem var egentligen Olof Palme?
Mittemot mig sitter en lite rund man med skalligt huvud som ger mig känslan utav en glad farbror.
-Ska vi kanske börja ifrån början för att få en lite klarare bild utav det hela?
Jo när jag började skolan var jag väldigt engagerad och fick A som genomsnitt i betyg. P.g.a mina stora skrivkunskaper och bra betyg fick jag senare, efter jag hade tagit min examen ett jobb på Svenska Dagbladet som journalist.
När jag väl började min politiska karriär så tyckte mina, ja vi kan kalla dem ''fans'' att jag var en bra ledare. Detta var p.g.a mina tal och mitt engagemang i mitt jobb och folket som följde mig.  
Jag var väldigt kritisk emot USA:s deltagande i Vietnamkriget när det meddelades, för jag tror inte på krig, så enkelt är det.
Men om man skulle jämföra dig med dagens politiker vad är den största skillnaden emellan er?
Jo just nu drivs Sverige utav moderaterna och statsministern Fredrik Reinfeldt och det är två helt olika partier som slåss emot varandra och de är ganska stora rivaler för det är vi som ligger högst upp, kan man säga, vi har mest röster. Vi var dessutom mer involverade med ungdomar, hur de skulle ha det med jobb och boende t.ex. 


Det berömda mordet 
Ditt mord har blivit väldigt känt efter som att det ännu är ouppklarat, vad hände egentligen den natten och vad gjorde du när mordet hände? Jag och min fru Lisbeth skulle gå och se filmen bröderna Mozart på bio, efter bion bestämde jag och Lisbeth att vi skulle ta en promenad.
En man kom upp bakom oss och avlossade ett pistolskott, jag fördes till Sabbatsbergs sjukhus och där dödförklarades jag.
Det påminner väldigt mycket om John F Kennedys mord tycker du inte? Jo där har du faktiskt rätt.


Efter allting var över begravdes jag vid Adolf Fredriks kyrka, men jag har även en minnesplatta som ligger vid korsningen Sveavägen i Stockholm.
Vilka blev påverkade utav ditt mord?
Den glada och skämtsamma glimmern i hans ögon suddas plötsligt ut och han tittar ner i backen innan han möter min blick igen.
- såklart blev Sverige påverkat, men det var nog mest min fru och mina barn jag tänker på.
Hans ögon fastnar på fönstret som visar alla flingor driva omkring utomhus. Han suckar lite lätt innan han mumlar: Min vackra fru, Elisabeth och mina underbara söner Joakim, Mårten och Mattias, jag lämnade dem utan att ge dem ett ordentligt farväl...
Han blinkar till och tar bort blicken ifrån fönstret innan han tar en klunk kaffe och återvänder till vårt samtal. 
Jag känner mig lite skyldig och försöker säga mina ord med omsorg, din far avled när du var ung, påverkade det dig?
Till min förvåning drar han upp ena mungipan lite innan han säger nått. För att vara ärlig så tog jag det inte så hårt när min far blev en jordgubbe, jag var ganska ung så det var inte någonting som traumatiserade mig.

Men efter allt var slut, vem tog då din plats och hur lång tid tog det innan de hittade den personen?
Ingvar Carlsson tog min plats efter mitt mord, Han blev stadsminister 13:e Mars 1986 och slutade den 4:e Oktober 1991, så det gick ju ganska snabbt med tanke på min död den 28 Februari. Men som bevisat varar inget förevigt och Ingvars efterträdare blev Göran Persson.

Tanzania

Tanzania är ett land som är lolkaliserat i den sydöstra delen av Afrika.
                                                      
Befolkning:
Enligt världskoll.se bor det 43,601,796 personer i Tanzania, vilket är ungefär 5 gånger mer än Sveriges befolkning som är 9,573,466.
Om Sverige skulle varit lika stort som Tanzania skulle det bo 19 893 300 människor i Sverige.

Tanzanias befolkning har sänkt med 0,12% och höjt medellivslängden med ca 10 år för både kvinnor och män om man jämför med 1990. Detta är en dubbelt så stor höjning om man jämför med Sverige som hade en höjning med 5 år sedan 1990. 


I Sverige föds det 1,02% barn per år och i Tanzania föds det 3,26%, med andra ord så föds det ungefär mer än 3gånger mer barn än i Sverige.
I Tanzania tror man att 0,96% av befolkningen kommer dö iår, Sverige kommer faktiskt ha samma antal dödsfall (0,96%) men eftersom att det bor ca 5x fler personer i Tanzania kommer det för varje person som dör i Sverige kommer det att dö 5 personer i Tanzania.

Malariabehandling
Minska mödradödlighet genom bättre förlossningsörutsättningar
rent vatten



Vatten, Skola, Internet:
Idag så har bara 54% av befolkningen i Tanzania tillgång till rent vatten medans i Sverige har alla det. Detta är en stor anledning till varför Tanzania har det så svårt att utvecklas. Om man inte har lätt tillgång till rent vatten måste man ta mycket tid åt att hämta det och man utsätts därför för många faror så som att bli sjuk eller få infektioner.
 
I Sverige så är det förväntat att man går 16 år i skolan men i Tanzania är det bara 9 år. Det betyder att Sverige har ca 50% mer utbildning. 
Eftersom att det krävs utbildning för att få ett jobb som betalar bra så gör dessa 7 extra åren i skolan som dem inte har väldigt mycket. För att försörja sig så jobbar många med jordbruk för det är nästan det ända alternativet om man vill ha mat och en inkomst. Om man skulle satsa mer pengar på skolan så skulle industrier kunna börja, folk skulle bygga upp företag och allt detta skulle betyda att det skulle skapas jobb och landet skulle bygga upp en stabil ekonomi.
91% av Sverige har tillgång till internet och Tanzania har bara 12% tillgång. Detta betyder att Sverige är mycket mer utvecklat och utnyttjar internet för vi vet att internet är ett sånt otroligt redskap som man kan använda till nästan allt. Företag har hemsidor som man kan beställa ifrån och det betyder att det finns en marknad för att sälja saker över hela världen.
Om Tanzania skulle t.e.x starta med att sy billiga kläder och sälja dem över nätet så skulle dem säkert tjäna åtminstånde mer än vad de gör nu. Dock skulle det kunna ge negativa konsekvenser så som jättelåga löner för arbetarna, barnarbete och andra saker som strider emot de mänskliga rättigheterna.

Senast det var var Krig i Tanzania var det 1979 och Sverige har inte haft krig på över 200 år. 
Tanzania plågas också av en utbredd korruption. För att försöka skapa ordning bland de som leder landet borde FN gå in och få bort de som skapar korruptionen. Ett enklare sätt skulle vara om Tanzania skulle införa Demokrati så att de kunde rösta fram sina ledare. Om de skulle lyckas med att införa Demokrati skulle det gynna landet jättemycket.
              
Eftersom att det är så varmt klimat i Tanzania så är det väldigt korta odlingsperioder och bara 4% av landets yta används till odling. Detta ger väldigt dåliga förutsättningar.
För att Tanzania ska utvecklas som ett land behövs mer jobb, längre skolgång, ökad skatt så de kan bygga vägar, skolor och sjukhus, och bättre tillgång till rent vatten.