tisdag 8 april 2014

Tanzania

Tanzania är ett land som är lolkaliserat i den sydöstra delen av Afrika.
                                                      
Befolkning:
Enligt världskoll.se bor det 43,601,796 personer i Tanzania, vilket är ungefär 5 gånger mer än Sveriges befolkning som är 9,573,466.
Om Sverige skulle varit lika stort som Tanzania skulle det bo 19 893 300 människor i Sverige.

Tanzanias befolkning har sänkt med 0,12% och höjt medellivslängden med ca 10 år för både kvinnor och män om man jämför med 1990. Detta är en dubbelt så stor höjning om man jämför med Sverige som hade en höjning med 5 år sedan 1990. 


I Sverige föds det 1,02% barn per år och i Tanzania föds det 3,26%, med andra ord så föds det ungefär mer än 3gånger mer barn än i Sverige.
I Tanzania tror man att 0,96% av befolkningen kommer dö iår, Sverige kommer faktiskt ha samma antal dödsfall (0,96%) men eftersom att det bor ca 5x fler personer i Tanzania kommer det för varje person som dör i Sverige kommer det att dö 5 personer i Tanzania.

Malariabehandling
Minska mödradödlighet genom bättre förlossningsörutsättningar
rent vatten



Vatten, Skola, Internet:
Idag så har bara 54% av befolkningen i Tanzania tillgång till rent vatten medans i Sverige har alla det. Detta är en stor anledning till varför Tanzania har det så svårt att utvecklas. Om man inte har lätt tillgång till rent vatten måste man ta mycket tid åt att hämta det och man utsätts därför för många faror så som att bli sjuk eller få infektioner.
 
I Sverige så är det förväntat att man går 16 år i skolan men i Tanzania är det bara 9 år. Det betyder att Sverige har ca 50% mer utbildning. 
Eftersom att det krävs utbildning för att få ett jobb som betalar bra så gör dessa 7 extra åren i skolan som dem inte har väldigt mycket. För att försörja sig så jobbar många med jordbruk för det är nästan det ända alternativet om man vill ha mat och en inkomst. Om man skulle satsa mer pengar på skolan så skulle industrier kunna börja, folk skulle bygga upp företag och allt detta skulle betyda att det skulle skapas jobb och landet skulle bygga upp en stabil ekonomi.
91% av Sverige har tillgång till internet och Tanzania har bara 12% tillgång. Detta betyder att Sverige är mycket mer utvecklat och utnyttjar internet för vi vet att internet är ett sånt otroligt redskap som man kan använda till nästan allt. Företag har hemsidor som man kan beställa ifrån och det betyder att det finns en marknad för att sälja saker över hela världen.
Om Tanzania skulle t.e.x starta med att sy billiga kläder och sälja dem över nätet så skulle dem säkert tjäna åtminstånde mer än vad de gör nu. Dock skulle det kunna ge negativa konsekvenser så som jättelåga löner för arbetarna, barnarbete och andra saker som strider emot de mänskliga rättigheterna.

Senast det var var Krig i Tanzania var det 1979 och Sverige har inte haft krig på över 200 år. 
Tanzania plågas också av en utbredd korruption. För att försöka skapa ordning bland de som leder landet borde FN gå in och få bort de som skapar korruptionen. Ett enklare sätt skulle vara om Tanzania skulle införa Demokrati så att de kunde rösta fram sina ledare. Om de skulle lyckas med att införa Demokrati skulle det gynna landet jättemycket.
              
Eftersom att det är så varmt klimat i Tanzania så är det väldigt korta odlingsperioder och bara 4% av landets yta används till odling. Detta ger väldigt dåliga förutsättningar.
För att Tanzania ska utvecklas som ett land behövs mer jobb, längre skolgång, ökad skatt så de kan bygga vägar, skolor och sjukhus, och bättre tillgång till rent vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar