torsdag 3 april 2014

Pär Lagerkvist

Per Fabian Lagerqvist föddes den 23 maj 1891 i Växjö som den yngste av sju syskon. Fadern var bangårdsförman och familjen hade en tjänstebostad på två rum och kök ovanpå järnvägsrestaurangen. Familjen lät sonen Per studera; 1910 avlade han studentexamen vid Växjö Allmänna Läroverk.
Hans barndom var väldigt religiöst styrd. Han studerade i Uppsala 1911–1912 och vistades under långa perioder i Danmark, Frankrike och Italien under 1910- och 1920-talen. I föräldrahemmet var, som han själv uttryckt det, Bibeln och psalmboken de enda böckerna. Men i tonåren kom Lagerkvist i kontakt med darwinism och socialism, nya idéer som i grunden ifrågasatte den trygga pietistiska världsbilden.
Han lämnade den kristna tron bakom sig under läroverksåren i Växjö, men hade kvar ett starkt intresse för bibliska och mytologiska berättelser som litterära motiv.
Han fick nobelpriset i litteratur 1951.
Under hans barndom bad han alltid om att hans familj skulle vara friska. Men hans mormor dog i cancer och då började han ifrågasätta sin religion och han hade nästan alltid stor ångest. Han sökte ständigt efter livets mening och när han tappade sin tro så hade han väldigt svårt att tänka optimistiskt. Denna barndomen reflekteras i hans verk och är troligast varför han hade väldigt mörka dikter och romaner. Han kunde inte inte lämna det förflutna och övertänkte det negativa om sin barndom igenom sitt liv. Jag tror också att eftersom han var den yngste utav 7 syskon kanske han inte fick lika mycket uppmärksamhet och kärlek utav hans föräldrar som han skulle behövt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar