tisdag 3 september 2013

Franska revolutionen

På 1700talet var Frankrike Europas starkaste och rikaste land. Alla rika människor runt om i Europa, även Sverige, pratade Franska. Det franska folket var indelat i 3 olika grupper, kungligheter/adel, präster och det vanliga folket.  Mot slutet av 1700talet växte missnöjet i Frankrike och folket ville ha mer rättigheter, dessutom hade Frankrike krigat med England i det som nu är USA. Så alla pengar som gick till kriget och missväxt gjorde så att Frankrike nu blev fattigt och brödet dubblade i pris. 

Drottningen Marie-antoinette förstog inte krisen som landet låg i så när bönderna sa vi har inget bröd svarade hon med: men då kan ni väll äta kakor?. Riksdagen samlades maj 300 adelsmän, 300 präster och 600 invånare var inbjudna. När folket la upp förslaget om att alla skulle betala skatt så låste kungen invånarnas rösträtt. Istället gick folket till ett bollhus i närheten och vägrade att skiljas åt tills Frankrike har fått ny författning som var mer rättvis för alla. 

Den 14 juli drog kungen tillbaka med sina trupper och folket vann. Den 4 augusti bestämdes det att alla skulle behandlas lika, alla skulle betala skatt och ha rösträtt. Senare ändrades detta så kungen flyr och får hjälp ifrån en svensk soldat men nästan framme så stannades vagnen och kungen åkte in i fängelse. Kungen anklagades för förräderi emot sitt land och halshöggs tillsammans med sin fru. 1799 tog generalen Napoleon makten igenom en statskupp. För att göra sig populär ibland fransmännen lovade han dem fred. Den slöts 1802 efter tio år av krig i Europa. År 1804 utropade han sig själv till kejsare.



Egna ord:
Jag tycker att både kung Ludvig och drottning Marie-antoinette borde ha gjort mycket mer för sitt land. Att bara slösa pengar och skjuta djur verkar inte som den bästa planen för att hålla ett land i bra skick. Om Ludvig bara hade frågat adelsmännen eller bönderna hur det stog till i landet och deras yrke var och vad som går bra eller dåligt, och hur han som kung skulle kunna hjälpa så skulle allting varit bättre. Han skulle inte ens ha behövt kolla till ofta, bara någon gång då och då.
Om han hade gjort det så skulle kanske Frankrike fortfarande varit lika stort och mäktigt. Jag förstör att vara kung har många privilegier, samma med adelsmän, präster och att det är trevligt att vara rik. Men om man har det som ett jobb att ta hand om ett land och fullständigt struntar i det för att ha det bra så är man helt fel och drar bara ner landet med sig.
Det hjälper ingen i slutändan för att det har blivit förstört för alla. Dessutom skulle de ha kunnat lägga pengarna de spenderade på krig på landet istället så att hela Frankrike skulle kunnat utvecklas ännu mer. Men på andra sidan så skulle England kanske tro att Frankrike hade varit svagt om de gjorde så och invaderat landet.
Det var mycket bra att folket fick sin röst hörda till slut och att landet fick en tid av demokrati iallafall. De tog en stor risk och många skulle ha kunnat dött eller ha blivit fängslade, men om man tänker efter så svälte de nästan ihjäl och det fanns inte några andra val som skulle kunnat rädda dem. All Frankrikes makt och kanske t.o.m invånare skulle ha kunnat dö ut om revolutionen inte tog plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar