tisdag 24 september 2013

Nazisterna tar makten i Tyskland......

Hitler och hans nazistparti tog makten i Tyskland för att folket var svagt och ville ha någon att skylla på. Och det var precis det Hitler gav dem.


Den franska regeringen krävde att tyskarna skulle betala sitt krigsskadestånd efter första världskriget, men det hade Tyskland svårt med.  
Den tyska regeringen försökte komma undan genom att trycka mer pengar, men det innebar att inflationen blev enorm i Tyskland.
Detta var såklart ett av de mest dummaste beslutet man kunde ta eftersom då blev pengarna värdelösa och Tyskland gick in i depression. 
Istället för att trycka pengar borde dem ha försökt kompromissa med Frankrike och säga nått i stil med: Okej vårat land klarar inte av att betala detta utan att bli fattigt eller gå in i depression, skulle vi kunna betala en del av vårat krigsskadestånd+ränta varje år så vi kan fortsätta vara ett någorlunda starkt land? 
Såklart kunde Frankrike ha vägrat detta, men det skulle ändå varit bättre att fråga än att trycka pengar som de gjorde. 
Folk svälter och är bittra över att alla landets pengar går till Frankrike. Denna chansen att skina tar Hitler och lovar folket att om han blir vald skulle alla få jobb, och att det är judarnas fel att alla hederliga tyskar inte har jobb. Han talade också om att han skulle ta revansch över landets förlust i andra världskriget.
Inte nog med att Hitler lovade dem allt det, många tyskar var redan trötta på att de andra politikerna bara bråkade med varandra. Så nu ville många ha en stark ledare som kunde ta sig an den ekonomiska krisen och arbetslösheten. 
Så såklart blev Hitler det perfekta valet för dem att rösta på. 
Jag kan såklart inte klandra de Tyska medborgarna för att rösta på Hitler, för om jag eller du var i deras sits skulle vi säkert också gjort det. Han såg ut som en räddare i nöden i deras ögon. Men när Hitler väl var vald följde han inte igenom med alla sina löften och började dessutom lägga till mer och mer regler för judar. 
På kristallnatten när flera av judarnas butiker & hem blev sönderslagna och vandaliserade fick vissa nog utav Hitlers idéer och värderingar. P.g.a detta bestämde en stor del av den judiska befolkningen bestämde sig för att flytta till Polen. Dessa saker borde folket ha reagerat mer allvarligt på. 
De borde ha krävt omröstning, gjort revolution eller bara på något sätt försökt få bort honom ifrån makten. Det kunde såklart ha misslyckats och flera personer kunde dött eller hamnat i fängelse, men om det var större delen utav folket skulle de nästan helt säkert lyckats. Dessutom eftersom att de inte gjorde någonting alls ledde det till koncentrationslägren som dödade ännu mer än de som skulle dödats under en revolution. 

Källor: Wikipedia, ne.se, Svenska Dagbladet, levandehistoria.se, so-rummet.se & 
http://1900talet.blogspot.se/2013/09/mellankrigs-tiden.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar