måndag 4 november 2013

Atombomb


                                                                    Atombomb

Under andra världskriget höll forskare i USA på med att utveckla den första atombomben. Detta döptes till Manhattanprojektet. Anledningen till varför de startade Manhattanprojektet är för att amerikanerna ville hinna före Tyskland med att utveckla ett sånt vapen.
De provsprängde små atombomber i öknen i delstaten new mexiko och den första provsprängningen var 16 juli 1945.
Snart efter provsprängningen (6 augusti 1945) så släppte USA 2 bomber över japan, den första var en fullskalig atombomb som släpptes så att skulle sprängas några hundra meter upp i luften för full effekt. Denna dödade ungefär 100 000 personer och släpptes över staden Hiroshima.

Det finns inte en militärbas eller någon annan militärisk anläggning i Hiroshima, utan de släppte den bara över en stad så det var mest civila som dog.
De hade ingen egentlig anledning till att använda bomberna för att den japanska flottan och militären var redan besegrad, de väntade bara på ett kapitulerande ifrån den Japanska kejsaren. De ville bara ta reda på vad som hände om man använde en. 
 
Den andra bomben som detonerades över japan, denna gången i staden Nagaski och var en vätebomb som beräknas ha krävt ungefär 70 000 dödsoffer.
Idag använder vi denna tekniken vi lärde oss om p.g.a det som hände för att utvinna energi. Detta gör man i kärnkraftverk (Fission/Fusion).




USA var mycket nära att detonera en atombomb på hemmaplan 1961.
Bomben var 260 gånger starkare än Hiroshimabomben och släpptes från ett flygplan som havererade i North Carolina. Dessa uppgifterna kommer från tidigare hemligstämplat material. I Januari 1961 flög ett bombplan med två Mark 39-vätebomber över Goldsboro i North Carolina. Flygplanet fick problem med motorerna, havererade och började snurra runt i luften. I turbulensen föll bomberna. En av dem kraschade vid ett fält nära Faro i North Carolina och var ytterst nära att detonera.
USA har alltid förnekat att amerikanska liv sattes på spel när detta hände. Men enligt en tidigare hemligstämplad rapport slogs tre av fyra säkerhetsmekanismer, som skulle förhindra en oavsiktlig detonation, ut. Det enda som hindrade bomben från att detonera var en lågvoltsströmbrytare



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar