torsdag 28 februari 2013

En obekväm sanning del 2

  På bilderna ovan ser du temperatur ökningen sedan det Amerikanska inbördeskriget.


Vissa år ser det ut som att temperaturen ska sjunka men den går alltid upp igen. Dem senaste åren har temperaturen börjat öka. Forskare mäter temperaturen varje år och om man tittar man på de 10 varmaste åren som någonsin har mätts upp så är alla väldigt nära varandra under en kort tidsperiod . 

Det varmaste året var 2005 och det året kom det flest orkaner och gav ett nytt värmerekord. Sommaren År 2005 fick också städerna I västra USA värmerekord med över 38 grader. Tack vare att det var så varmt fick 200 städer i hela USA värmerekord.
En av orkanerna 2005 som dök upp var orkanen Dennis som orsakade stora skador på bland annat olje industrin.
Här är en bild på en av oljeplattorna:

Många länder har fått nya rekordtemperaturer, Indiens nya rekordtemperatur är 50°C men det har inte fått lika mycket uppmärksamhet.
Vi i Europa har varit med om dessa mer förekommande värmeböljorna t.e.x en jättestor värmebölja för några år sedan som tog 350 000 liv.



En av dem nyaste orkanerna heter Katrina och slog till i Florida
När Katrina väl kom till New Orleans så var skadorna den hade gjort redan uppe i miljonbelopp.
Ovädren har, som forskare varnat om blivit kraftigare. Det fanns varningar strax innan det att Katrina kom att skyddsvallarna skulle brista och att skadorna skulle bli så stora som det blev.
När amerikanerna väl får sådana varningar från inflytelserika forskare måste de bestämma sig för hur de ska reagera. Om de ska tro på det eller inte.



Oväder har blivit fler och kraftigare på de senaste åren och det orsakas av stigande havstemperaturer.
De slog ett nytt rekord när det gäller tromber i USA samma år som de hade alla ovädren.
Japan hade också mycket oväder och rekordmånga tyfoner men det uppmärksammades inte så mycket i amerikansk media.

I Brasilien 2004 drabbades man av en tropisk orkan, vilket är konstigt eftersom att det är en omöjlighet att det uppkommer tropiska orkaner i Sydatlanten enligt den vetenskaplig litteraturen.
Den i Brasilien var den första någonsin.

Temperaturen stiger inte bara på jordytan utan också i haven.
Havstemperaturerna
Det blåa/ljusgröna är den naturliga temperaturskiftningen i haven. (Den förväntade variationen de senaste 60 åren) och det gröna är den förutspådda temperaturökningen. För länge sedan förutspådde de som forskar i global uppvärmning en sådan här temperaturökning med hjälp av datorer. Det röda är den verkliga havstemperaturen.




Det är klart att temperaturstigning är dåligt, men vi har oss själva att skylla på för att vi släpper ut alla avgaser. Vi vet vad som kommer att hända, t.o.m vad som händer just nu men vi bryr oss inte. Vi måste ändra på oss och det snabbt. Om man tänker på alla stormar vi har nu, tänk så många vi kommer att ha sen, det kommer att bli så många skador och personer som blir skadade. Att rika personer lever som dem gör är inte bra och alla andra borde inte bli lidande på grund utav det.

Arktis



1 Vad är typiskt för den polara klimatzonen?





Is, snö och väder under 0°C och på sommaren går det aldrig över 10°C.
 

2 Vilka länder ingår i Arktis?
Delar av Ryssland, Alaska, Kanada, Grönland, Island, Skandinavien (med Svalbard och Jan Mayen) och Norra ishavet.

3 Hur många människor befolkar Arktis? ...vilka folkgrupper?
Ungefär 4 miljoner invånare och större delen är urbefolkning. Olika grupper som: inuiter, eskimoer idianer och aleuter.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCZMNiyVRFt7I3wfhuS4ljaLu7Ih3o_pDCL_Ve9Iy0MqT-QXi8L3uhRtJIJ5yXQHQ_k2ttp8o7GxCqnFyD9wl6gdihSiE6srpS_hhvJXPBUIr-q610ZBZeoVk5NEifld2E94DCHNZoRjp9/s1600/IMG_3023.jpg

4 Vad är Arktiska rådet?
(Beskriv deras huvuduppgift och vilka länder som ingår)

Ett samarbete mellan regeringarna i de åtta arktiska länderna och sex organisationer för ursprungsfolk om Arktis miljö. Dem som är med i rådet är: Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Kanada, Ryssland och USA.
 

6 Vad anser du om artikeln...




Jag tycker helt ärligt att det vi gör just nu är dumt, helt otroligt dumt. Allt vi gör är att förstöra för oss själva, alla andra och framtiden. Jag förstår att folk vill ha pengar men om vi satsade på att hitta en miljövänlig bil istället för att gräva efter olja så kommer det att hjälpa oss jätte mycket. Om man skulle fortsätta som vi gör nu så kommer vattenytan höjas så mycket att det skulle bli 30 miljoner miljöflyktingar som tvingas leta efter ett nytt hem för deras gamla är under vatten.
Artikeln är nog aningen dramatiserad men det är nog bra för då kanske folk tänker-till aningen. Det som vi gör nu bara leder till mer problem för både miljön och oss. Men om vi faktiskt skulle försöka med att bli bättre och satsa på miljövänliga alternativ och utbildning så kommer det att i slutet leda till bättre ekonomi och det hjälper alla positivt. Jag hoppas att dem som leder världen just nu kommer att öppna sina ögon för detta problemet och sätta sina huvuden tillsammans för att hitta en lösning. Tänk om vi skulle samla ihop alla miljöforskare för bara några dagar tillsammans, de skulle säkert komma fram till någon lösning...... Eller inte alls, men vi borde väll prova i alla fall?

måndag 25 februari 2013

En obekväm sanning del 1

I början satt alla världsdelarna ihop och det kallades Pangea. På grund av kontinentalplattorna så delades Pangea på sig och skapade alla världsdelar som vi har idag och dem rör fortfarande på sig men så lite och i så långsam fart att vi inte uppfattar det.

Växthuseffekten är en effekt som kan vara både bra och dålig. En bra sak om växthuseffekten är att utan den skulle vi inte kunna leva på jorden. Eftersom att atmosfären hjälper oss behålla solvärmen och utan den skulle vi frysa ihjäl.

Men tack vare att vi människor har blivit fler och släpper ut mer och mer avgaser (koldioxid genom bilar och andra fossila bränslen) så har global uppvärmning blivit ett stort problem.
Utsläppen är ett problem därför att koldioxiden i atmosfären blir så mycket att solstrålarna som kommer ifrån solen blir fångade i jordens atmosfär och värmer upp den mer än vad den ska.
Så dem som inte tror att koldioxidhalten och temperaturen inte har med varandra att göra har fel. Efter som att det blir varmare på jorden så har dom stora isarna som nord och sydpolen börjat att smälta.
 
På denna bilden som kommer ifrån filmen så kan man se mätningarna. Den röda är koldioxidhalten och den blåa temperaturen och det är så dom hör ihop, mer koldioxid = varmare temperatur.
Detta får väldigt många konsekvenser, T.ex att Himalayas glaciärer som ger cirka 40% avjordens befolkning sitt färskvatten som de behöver för att överleva. Om Himalayas glaciärer försvann skulle det bli en enorm vattenbrist och mycket problem för alla dem personerna.

Koldioxidhalten går upp och ner varje år för att på det norra halvklotet finns det mer vegetation (fotosyntes) än vad det gör på det södra halvklotet eftersom att större delen av kontinenterna ligger där.
Så när det norra halvklotet lutar mot solen (när det är vår vår/sommar) "andas" alla växter in koldioxiden och koldioxidhalten i atmosfären sjunker.
Men sen när norra halvklotet lutar bort från solen (då det blir vår höst/vinter) så faller löven av träden och släpper ut koldioxid igen och ökar koldioxidhalten i atmosfären för att det inte finns lika många träd på det södra halvklotet. Med andra ord kan man säga att jorden andas ut och in en gång per år.
  
Forskare har kunnat mäta hur temperaturen var för 650 000 år sedan. Dem har kunnat göra detta igenom att borra sig ner i isen och mäta hur mycket koldioxid och syre den isen har och sedan jämfört med isen ifrån dem andra åren. Dom har räknat ut att det har varit 7 istider.
Under alla dessa hundratusentals år har koldioxid halten aldrig överstigit 300 ppm (partspermilion) men den har stigit över det nu, och fortsätter stiga.



Jag lärde mig inte så mycket av denna delen av filmen därför att vi har pratat så mycket om global uppvärmning att jag visste redan 95% av allt dem sa i filmen.
Det jag lärde mig var att jorden "andas" och att vi har haft 7 istider på 650 000 år.
Jag trodde först att vi bara hade haft en stor istid så nu vet jag det.

Jag tycker att det vi gör är helt enkelt idiotiskt. Vi försöker göra så mycket saker som möjligt för så lite pengar som möjligt för att sedan sälja det utan att bry sig om allt som händer under hela den processen. Om vi bara använde ett miljövänligt alternativ så skulle detta inte varit ett problem.
T.o.m vi kan göra skillnad genom att bara göra småsaker som att panta mer, återvinna och köra mindre bil. Tänk om alla i världen bara gjorde några små enkla saker varje dag, det skulle hjälpa miljön så otroligt mycket.

Så kort sammanfattning: växthuseffekten är ingenting dåligt, det är bara vi som missbrukar den och inte bryr oss.

onsdag 13 februari 2013

Krönika - Olja

Jag sitter i soffan på den vanliga tråkiga måndagsmorgonen med teven på. Tv4 nyheterna pratar om  bomber som har släppts över ett fattigt land och om valfusk i länder med diktatur. Jag är för trött för att bli arg men säger irriterat till min bror:
 Stackars tv4, den dagen alla de länderna får demokrati så kommer de knappt ha något kvar att prata om.
 Min bror skrattar lätt, också för trött för att verkligen bry sig. Nyhetsreportern börjar prata om någon kvinna i Småland som har blivit lurad av ett företag och min ögon fastnar på den löpande texten som ständigt rullar på i botten av skärmen,
 ''Olje priser når nya rekord med de högsta priserna som registrerats och det förväntas att bli  ännu högre''. 
 Tänk om alla företag skulle kunnat använda ett miljövänligt alternativ istället för olja som släpper ut koldioxid och långsamt smälter all is, orsakar naturkatastrofer och faktiskt en dag kan döda oss alla. Länder över hela världen krigar om olja, till och med dör för det.
 Folk lever i fattigdom och svälter även om landet är rikt på olja. Landet har resurser  för att skapa  jobb i landet och utbildning. Tyvärr sitter det en person på toppen och bestämmer att istället för att ge det till sitt eget land så säljer han det till andra länder. Han lever på pengarna själv och låter sitt land leva i fattigdom för han vill ha mer  och andra i världen är villiga att betala mycket pengar för olja.
Nästan alla stora företag använder olja i sina produkter eller tillverkningen av dem.
Som om det inte är nog med det så transporterar dem oftast sina produkter till andra länder som Kina. De får dem ihopsatta där för de har billigare arbetskraft. Sen skickas dem tillbaka till originallandet där den ska testas och sedan återigen skickas över hela världen där den ska säljas. Tänk på all den olja och bensin som används under alla dem flygturerna. Om det företaget skulle göra allt det hemma och använt någonting annat än olja skulle det bli ännu mer jobb, vilket det är brist på och miljövänligt som är bra för oss alla men dem tänker inte på det sättet, för allt handlar om pengar. Om vi odlade all vår mat i Sverige istället för i andra länder som måste skickas hit så skulle det hjälpa miljön otroligt mycket.

tisdag 12 februari 2013

NO-Vilket väder

  •     Hur ska vädret vara idag där du bor enligt tidningens prognos? Stämmer det med det väder som är just nu?
    •    Svar: Det står att kl 1 ska det vara -1 och mulet, med en snöflinga. Men ute nu är det minus och mulet.
    •    Vilket väder kommer det att bli imorgon där du bor enligt tidningen?
    •    Svar: Mellan 0 - -6 c°, mulet.
    •    Med vilken vindstyrka och från vilket håll kommer vinden imorgon där du bor? Vad kallas en vind med den hastigheten? (se tabell nedan)
    •    Svar: 4 m/s kommer det blåsa.
    •    Vilken var den varmaste respektive kallaste platsen i
    •    a) Sverige i dag?
    •    Svar: Det var varmast i Lauters idag, det var 0 c°
    •    b) Europa i dag?
    Svar: Varmast: San Gabriel Casa Blanca, på 41,1 c°
    Kallast: Verkhoyansk, på -54 c° 
  • Ta reda på morgondagens väderprognos för två städer i Sverige.
  • Umeå: -4°C  (Mulet)
  • Göteborg: -1°C (Molnigt)
  • Ta reda på morgondagens väderprognos för två städer i Europa.
  • Tyskland-Berlin: Imellan 0 och -2°C
  • Frankrike-Paris: imellan 2 och -4°C
  • Ungefär när går solen upp där du bor?
  •  Runtomkring 7:40 (Falkenberg)
  • Ungefär när går solen ner där du bor?
  •  Runtomkring 17:00 (Falkenberg)
Finns det en väderkarta så försök se var du hittar lågtryck respektive högtryck. Kan du förklara vad som menas med lågtryck/högtryck?









Det kommer att vara högtryck i Norrland och inga lågtryck.

Högtryck - Kall luft som sjunker ersätts av luft uppifrån och ger högtryck. Lågtryck - Varm luft stiger och ersätts av kallare underifrån.



Vilken typ av väder verkar det bli i närheten av lågtryck respektive högtryck.
 Molnigt med lite sol. Det kommer att vara mellan -8 och -13.




Finns det fler tecken på väderkartan än de vi tagit upp?
Nej 

måndag 11 februari 2013

NO-Vem tröstar Joplin?

I Maj 2011 så träffades en stad i mitten av USA som heter Joplin av en tornado. Befolkningen hade förberett sig olika, vissa byggde säkerhets rum och andra försökte hitta olika ställen där man kunde vara säker ifrån tornadon. När allt var över och tornadon var borta så var en tredjedel av staden förstörd så som: Skolan, hus och toppen av ett sjukhus. Ungefär 160 personer dog och många andra blev skadade. Dem som bor i Joplin borde vara medvetna om vad som kan hända så dem kan skydda sig själva. Dem som reser till Joplin borde vara väl medvetna om allt som kan hända, vädret som kommer att vara där och var dem ska bo så dem vet var de kan söka skydd om en tornado kommer. När en orkan är över och borta så kommer det finnas mycket hus/byggnader som förstörts eller skadats så det blir mycket att laga och bygga upp. Om jag skylle bygga hus i Joplin så skulle jag se till att dem var väldigt stadiga och att dem hade ett säkerhetsrum i källaren så att en tornado kan skada huset så lite som möjligt. Jag skulle också se till så att fönsterna skulle vara starka för annars kan dem splittras i miljontals vassa bitar och skada människor i huset och närheten. Klimatförändringar kan lätt göra så att fler tornados uppkommer I Joplin området för att när det som finns i luften ändras (koldioxid, syre mm) som gör att vinden förändras och det skapar obalans. Vi som bor i Sverige kommer nog inte bli drabbade av tornados, kanske mindre stormar som kommer ifrån Nordamerika men annars tror jag att den enda naturkatastrofen vi skulle bli drabbade av är dem stora mängderna snö som vi ibland får.

Veckans nyhet

Detta är första gången sedan 1400-talet som en påve kliver ner av egen vilja, annars brukar påven vara kvar på sin post tills han dör. Påven har uppgett att han kommer att avgå från sitt jobb som påve klockan åtta på kvällen den 28 februari säger Vatikanens talesman Federico Lombardi. Benedictus själv säger att han avgår av egen fri vilja. I ett uttalande uppger påven att han avgår på grund av  bristande ork och hans höga ålder. Han säger att han är ”fullt medveten om allvaret” i sitt agerande men att det också är för kyrkans eget bästa. Benedictus XVI är den äldste som valts till påve sedan 1700-talet. Han är känd som förespråkare av traditionella katolska värden. Han har bland annat sagt att kondomer kan förvärra spridningen av aids. Han har anklagats för att som kardinal ha ”mörkat” fall där präster begått övergrepp på barn.




Källor: Expressen, HN och Nyheter 24.

Egna ord: Jag tycker det är bra att den väljer en ny påve för att påven har blivit för gammal för att göra sitt jobb på bästa möjliga sätt och det är inte bra. Jag hoppas att den nya påven kommer att ha ett öppet sinne och tänka på vad folk tycker och tänker för att hjälpa mer folk. Att påven har mörkat ner saker för att inte ge kyrkan ett dåligt namn är ganska hemskt tycker jag för att det är små barn och dem borde få hjälp ifrån andra vuxna om vad som som hände.

torsdag 7 februari 2013

Skillnaden mellan inlandsklimat och kustklimat.

Inlandsklimat är ett klimat med stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Med inlandsklimat får man varma somrar och kalla vintrar. Kustklimat är ett fuktigt klimat med liten temperaturskillnad mellan dag och natt. Kustklimat ger en mer jämn mellantemperatur tack vare att man bor nära havet. Det tar längre tid att värma upp vattnet, men när det väl blivit varmt så hålls värmen där och kan komma upp igen när markluften kyls av på hösten/vintern.
tex, Västeuropa har kustklimat och Ryssland har inlandsklimat.

Källor: Mig själv och ne.se




måndag 4 februari 2013

Vargjakt

Naturvårdsverket har bestämt att jägare ska få lov att skjuta ett antal vargar nu i i två vargrevir, Kloten och Hedbyn. Dem gör detta därför att det inte ska bli för många för då får dem inte nog med revir och dem kan svälta eller så kan flocken bli inavlad.
Det finns många personer som tycker olika om vargjakt, vissa vill att det ska bli mer jakt efter som dem tror att det kan bli en fara för folk och boskap medans andra vill inte att det ska vara någon jakt alls för att vargen är fridlyst och dem tycker att jagarna vill bara jaga för skojs skull. Dem som tar hand om jakten har satt upp reglerna att alla vargar som skjuts under jakten ska besiktas av personal från länsstyrelsen. Skytten får behålla skinnet, och den flådda kroppen skickas till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).






Källor: http://www.naturskyddsforeningen.se, Tv4.se (åsikter) och sva.se


Jag tycker att vargjakt är okej om det är för att hjälpa vargflocken att överleva eller få nog med revir men om det handlar om att jaga för skojs skull eller pälsen är det fel. Vargar är faktiskt fridlysta och jag tycker att dem är otroligt vackra så det känns hemskt och jag mår illa av att se kropparna eller skinnet av dem bara för att någon tycker att det är kul att jaga. Vargar kan vara en fara för människor och boskap men om man har stängsel runt boskapen så kan det bli lättare att undervika och när det gäller människor så brukar vargar oftast vara människoskygga så det är väldigt sällan vargar är en fara för oss. Vargar attackerar inte människor om dem inte visar stor rädsla eller ett hot emot dem, det är en överlevnads instinkt som dem har och kan inte göra någon emot den och vi borde inte straffa dem med döden bara för att dem vill överleva eller något dem inte kan göra någonting åt.