torsdag 28 februari 2013

En obekväm sanning del 2

  På bilderna ovan ser du temperatur ökningen sedan det Amerikanska inbördeskriget.


Vissa år ser det ut som att temperaturen ska sjunka men den går alltid upp igen. Dem senaste åren har temperaturen börjat öka. Forskare mäter temperaturen varje år och om man tittar man på de 10 varmaste åren som någonsin har mätts upp så är alla väldigt nära varandra under en kort tidsperiod . 

Det varmaste året var 2005 och det året kom det flest orkaner och gav ett nytt värmerekord. Sommaren År 2005 fick också städerna I västra USA värmerekord med över 38 grader. Tack vare att det var så varmt fick 200 städer i hela USA värmerekord.
En av orkanerna 2005 som dök upp var orkanen Dennis som orsakade stora skador på bland annat olje industrin.
Här är en bild på en av oljeplattorna:

Många länder har fått nya rekordtemperaturer, Indiens nya rekordtemperatur är 50°C men det har inte fått lika mycket uppmärksamhet.
Vi i Europa har varit med om dessa mer förekommande värmeböljorna t.e.x en jättestor värmebölja för några år sedan som tog 350 000 liv.



En av dem nyaste orkanerna heter Katrina och slog till i Florida
När Katrina väl kom till New Orleans så var skadorna den hade gjort redan uppe i miljonbelopp.
Ovädren har, som forskare varnat om blivit kraftigare. Det fanns varningar strax innan det att Katrina kom att skyddsvallarna skulle brista och att skadorna skulle bli så stora som det blev.
När amerikanerna väl får sådana varningar från inflytelserika forskare måste de bestämma sig för hur de ska reagera. Om de ska tro på det eller inte.



Oväder har blivit fler och kraftigare på de senaste åren och det orsakas av stigande havstemperaturer.
De slog ett nytt rekord när det gäller tromber i USA samma år som de hade alla ovädren.
Japan hade också mycket oväder och rekordmånga tyfoner men det uppmärksammades inte så mycket i amerikansk media.

I Brasilien 2004 drabbades man av en tropisk orkan, vilket är konstigt eftersom att det är en omöjlighet att det uppkommer tropiska orkaner i Sydatlanten enligt den vetenskaplig litteraturen.
Den i Brasilien var den första någonsin.

Temperaturen stiger inte bara på jordytan utan också i haven.
Havstemperaturerna
Det blåa/ljusgröna är den naturliga temperaturskiftningen i haven. (Den förväntade variationen de senaste 60 åren) och det gröna är den förutspådda temperaturökningen. För länge sedan förutspådde de som forskar i global uppvärmning en sådan här temperaturökning med hjälp av datorer. Det röda är den verkliga havstemperaturen.




Det är klart att temperaturstigning är dåligt, men vi har oss själva att skylla på för att vi släpper ut alla avgaser. Vi vet vad som kommer att hända, t.o.m vad som händer just nu men vi bryr oss inte. Vi måste ändra på oss och det snabbt. Om man tänker på alla stormar vi har nu, tänk så många vi kommer att ha sen, det kommer att bli så många skador och personer som blir skadade. Att rika personer lever som dem gör är inte bra och alla andra borde inte bli lidande på grund utav det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar