onsdag 13 februari 2013

Krönika - Olja

Jag sitter i soffan på den vanliga tråkiga måndagsmorgonen med teven på. Tv4 nyheterna pratar om  bomber som har släppts över ett fattigt land och om valfusk i länder med diktatur. Jag är för trött för att bli arg men säger irriterat till min bror:
 Stackars tv4, den dagen alla de länderna får demokrati så kommer de knappt ha något kvar att prata om.
 Min bror skrattar lätt, också för trött för att verkligen bry sig. Nyhetsreportern börjar prata om någon kvinna i Småland som har blivit lurad av ett företag och min ögon fastnar på den löpande texten som ständigt rullar på i botten av skärmen,
 ''Olje priser når nya rekord med de högsta priserna som registrerats och det förväntas att bli  ännu högre''. 
 Tänk om alla företag skulle kunnat använda ett miljövänligt alternativ istället för olja som släpper ut koldioxid och långsamt smälter all is, orsakar naturkatastrofer och faktiskt en dag kan döda oss alla. Länder över hela världen krigar om olja, till och med dör för det.
 Folk lever i fattigdom och svälter även om landet är rikt på olja. Landet har resurser  för att skapa  jobb i landet och utbildning. Tyvärr sitter det en person på toppen och bestämmer att istället för att ge det till sitt eget land så säljer han det till andra länder. Han lever på pengarna själv och låter sitt land leva i fattigdom för han vill ha mer  och andra i världen är villiga att betala mycket pengar för olja.
Nästan alla stora företag använder olja i sina produkter eller tillverkningen av dem.
Som om det inte är nog med det så transporterar dem oftast sina produkter till andra länder som Kina. De får dem ihopsatta där för de har billigare arbetskraft. Sen skickas dem tillbaka till originallandet där den ska testas och sedan återigen skickas över hela världen där den ska säljas. Tänk på all den olja och bensin som används under alla dem flygturerna. Om det företaget skulle göra allt det hemma och använt någonting annat än olja skulle det bli ännu mer jobb, vilket det är brist på och miljövänligt som är bra för oss alla men dem tänker inte på det sättet, för allt handlar om pengar. Om vi odlade all vår mat i Sverige istället för i andra länder som måste skickas hit så skulle det hjälpa miljön otroligt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar