måndag 25 februari 2013

En obekväm sanning del 1

I början satt alla världsdelarna ihop och det kallades Pangea. På grund av kontinentalplattorna så delades Pangea på sig och skapade alla världsdelar som vi har idag och dem rör fortfarande på sig men så lite och i så långsam fart att vi inte uppfattar det.

Växthuseffekten är en effekt som kan vara både bra och dålig. En bra sak om växthuseffekten är att utan den skulle vi inte kunna leva på jorden. Eftersom att atmosfären hjälper oss behålla solvärmen och utan den skulle vi frysa ihjäl.

Men tack vare att vi människor har blivit fler och släpper ut mer och mer avgaser (koldioxid genom bilar och andra fossila bränslen) så har global uppvärmning blivit ett stort problem.
Utsläppen är ett problem därför att koldioxiden i atmosfären blir så mycket att solstrålarna som kommer ifrån solen blir fångade i jordens atmosfär och värmer upp den mer än vad den ska.
Så dem som inte tror att koldioxidhalten och temperaturen inte har med varandra att göra har fel. Efter som att det blir varmare på jorden så har dom stora isarna som nord och sydpolen börjat att smälta.
 
På denna bilden som kommer ifrån filmen så kan man se mätningarna. Den röda är koldioxidhalten och den blåa temperaturen och det är så dom hör ihop, mer koldioxid = varmare temperatur.
Detta får väldigt många konsekvenser, T.ex att Himalayas glaciärer som ger cirka 40% avjordens befolkning sitt färskvatten som de behöver för att överleva. Om Himalayas glaciärer försvann skulle det bli en enorm vattenbrist och mycket problem för alla dem personerna.

Koldioxidhalten går upp och ner varje år för att på det norra halvklotet finns det mer vegetation (fotosyntes) än vad det gör på det södra halvklotet eftersom att större delen av kontinenterna ligger där.
Så när det norra halvklotet lutar mot solen (när det är vår vår/sommar) "andas" alla växter in koldioxiden och koldioxidhalten i atmosfären sjunker.
Men sen när norra halvklotet lutar bort från solen (då det blir vår höst/vinter) så faller löven av träden och släpper ut koldioxid igen och ökar koldioxidhalten i atmosfären för att det inte finns lika många träd på det södra halvklotet. Med andra ord kan man säga att jorden andas ut och in en gång per år.
  
Forskare har kunnat mäta hur temperaturen var för 650 000 år sedan. Dem har kunnat göra detta igenom att borra sig ner i isen och mäta hur mycket koldioxid och syre den isen har och sedan jämfört med isen ifrån dem andra åren. Dom har räknat ut att det har varit 7 istider.
Under alla dessa hundratusentals år har koldioxid halten aldrig överstigit 300 ppm (partspermilion) men den har stigit över det nu, och fortsätter stiga.



Jag lärde mig inte så mycket av denna delen av filmen därför att vi har pratat så mycket om global uppvärmning att jag visste redan 95% av allt dem sa i filmen.
Det jag lärde mig var att jorden "andas" och att vi har haft 7 istider på 650 000 år.
Jag trodde först att vi bara hade haft en stor istid så nu vet jag det.

Jag tycker att det vi gör är helt enkelt idiotiskt. Vi försöker göra så mycket saker som möjligt för så lite pengar som möjligt för att sedan sälja det utan att bry sig om allt som händer under hela den processen. Om vi bara använde ett miljövänligt alternativ så skulle detta inte varit ett problem.
T.o.m vi kan göra skillnad genom att bara göra småsaker som att panta mer, återvinna och köra mindre bil. Tänk om alla i världen bara gjorde några små enkla saker varje dag, det skulle hjälpa miljön så otroligt mycket.

Så kort sammanfattning: växthuseffekten är ingenting dåligt, det är bara vi som missbrukar den och inte bryr oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar